Thursday 9 April 2015

Asam Tempoyak Ikan Patin Kegemaran Keluarga

Asam Tempoyak Ikan Patin


Assalamualaikum...

Tengok jer tau...terliur??/ Memang best!!! Pekat, melekat...perghh...(hahaha...masuk bakul nampaknya)
Itu adalah lauk malam tadi. Tak sempat nak upload. Lepas makan; kekenyangan... 

Asam Tempoyak Ikan Patin adalah kegemaran kami sekeluarga especially anak yang sulung. Suka yang amat. Masa masak semalam, baunya semerbak memenuhi ruang rumah. Memang cepat laparnya. Tak sabar-sabar masing-masing nak makan. Walaupun agak pedas, si kecik Nazmi (2thn 4bln) hirup jugak kuah tu tau...boleh tahan jugak si kecik ni...

Meh nak share sikit resepi ni.

Asam Tempoyak Ikan Patin


Seekor ikan patin (dipotong & dibersihkan)
Tempoyak (agak2 ler nk pekat mcm mana)
Cili padi (suka hati ler nk pedas mcm mana)
Kunyit hidup (1 1/2 inci)
Bawang merah (10 biji)
Asam keping (2-3 keping)
Daun kesum (sikit jer)
Garam secukup rasa.

Cara-cara:

1. Cili api, kunyit, bawang ditumbuk sehingga hancur
2. Kemudian masukkan dalam periuk bersama asam keping
3. Masukkan tempoyak. Kacau dan sukat sendiri tahap kepekatan yang anda suka
4. Agak-agak nak menggelegak, masukkan ikan.
5. Tunggu hingga menggelegak sikit dan masukkan daun kesum.
6. Hampir siap; masukkan garam dan rasa.
7. Pastikan masin, masam dia cukup mengikut selera sendiri.

Dah siap...daa...

Selamat mencuba.

0 comments:

Post a Comment